Open Access. Powered by Scholars. Published by Universities.®

Food Science Commons

Open Access. Powered by Scholars. Published by Universities.®

5,894 Full-Text Articles 9,172 Authors 2,695,995 Downloads 178 Institutions

All Articles in Food Science

Faceted Search

5,894 full-text articles. Page 1 of 164.

Male Food Pantry Users Have Low Fruit, Vegetable, And Pulse Intakes Despite Interest In Food Nutrition Content, Donna M. Winham, Elizabeth D. Davitt 2020 Iowa State University

Male Food Pantry Users Have Low Fruit, Vegetable, And Pulse Intakes Despite Interest In Food Nutrition Content, Donna M. Winham, Elizabeth D. Davitt

Food Science and Human Nutrition Presentations, Posters and Proceedings

Background: Low-income men’s use of food pantries, and dietary intakes including pulses is understudies. Food pantries can help, but resource restriction limits ability to prepare meals. Convenience foods may not be optimal for nutrition. Pulses (beans, peas, lentils, and chickpeas) count as a vegetable and provide fiber, iron, folate, and other shortfall micronutrients. Increased pulse consumption could improve diet quality. Purpose: The study evaluated low-income men’s use dietary intakes including pulses. Methods: Men aged 25-64 years who utilized food pantry services were eligible. Men completed survey questions on demographics, nutrition assistance programs use, fruit/vegetable/fiber dietary intakes ...


Analiza E Kolesterolit Me Metodtë E Kolesterolit Me Metodë Enzimatike Në Vezë Komerciale, Ekstensive Dhe Organike, Fjolla Vllasaliu 2020 University for Business and Technology - UBT

Analiza E Kolesterolit Me Metodtë E Kolesterolit Me Metodë Enzimatike Në Vezë Komerciale, Ekstensive Dhe Organike, Fjolla Vllasaliu

Theses and Dissertations

Përqendrimi i kolesterolit në tre lloje të vezëve është analizuar përmes metodës enzimatike. Llojet e vezëve të analizuara kanë qenë: vezë komerciale, vezë ekstenzive dhe vezë organike. Janë analizuar gjithsej tridhjetë e pesë mostra. Marrja e mostrave ka qenë e rastësishme dhe analiza e kolesterolit është bërë me anë të spektrofotometrit GENESYS 10S UV-Vis. Analizat janë kryer në laboratorët hulumtues të Universitetit për Biznes dhe Teknologji (UBT) - Kosovë. Mesatarja e rezultateve të marra tregon për një përqendrim pak më të ulët të kolesterolit në llojin e vezëve ekstensive në krahasim me llojet e tjera të analizuara.


Teknologjia E Përpunimit Të Mishit Dhe Sallameve, Vegim Dedinca 2020 University for Business and Technology - UBT

Teknologjia E Përpunimit Të Mishit Dhe Sallameve, Vegim Dedinca

Theses and Dissertations

Teknologjia e përpunimit të mishit në kuadër të saj edhe të sallamave ka patur një zhvillim të hovshëm, sidomos në dekadën e fundit në Kosovë dhe që ka rezultuar me ngritjen e një numri jo të vogël të fabrikave apo kompanive të perpunimit të mishit, ndër të cilat është edhe kompania SHPK “Sole”, të cilat zhvillojnë ativitetin e tyre në objekte të veçanta, me paisje dhe aparatura të veçanta, procedura të veçanta dhe duke respektuar Kodeksin alimentar ndërkombetar dhe standardet ligjore vendore të cilat i rregullojnë këto çeshtje. Qellimi i këtij hulumtimit është që të verifikohet zbatueshmeria e procedurave të ...


Synthetic Alkaloid Treatment Influences The Intestinal Epithelium And Mesenteric Adipose Transcriptome In Holstein Steers, Kyle J. McLean, Ransom L. Baldwin VI, Congjun Li, James L. Klotz, J. Lannett Edwards, Kyle R. McLeod 2020 University of Kentucky

Synthetic Alkaloid Treatment Influences The Intestinal Epithelium And Mesenteric Adipose Transcriptome In Holstein Steers, Kyle J. Mclean, Ransom L. Baldwin Vi, Congjun Li, James L. Klotz, J. Lannett Edwards, Kyle R. Mcleod

Animal and Food Sciences Faculty Publications

Holstein steers (n = 16) were used to determine if a synthetic alkaloid, bromocriptine, would alter the transcriptome of the small intestine and adjacent mesenteric adipose. On d 0, steers were assigned to one of two treatments: control (CON; saline only) or bromocriptine (BROMO; 0.1 mg/kg BW bromocriptine mesylate injected intramuscularly every 3 d for 30 d). Steers were slaughtered and midpoint sections of jejunal epithelium and associated mesenteric fat were collected for RNA isolation. Transcriptome analysis was completed via RNA-Seq to determine if BROMO differed compared with CON within intestinal epithelium or mesenteric adipose mRNA isolates. Differential expression ...


Effects Of Supplementation Of Microalgae (Aurantiochytrium Sp.) To Laying Hen Diets On Fatty Acid Content, Health Lipid Indices, Oxidative Stability, And Quality Attributes Of Meat, Bing Liu, Jiang Jiang, Dongyou Yu, Gang Lin, Youling L. Xiong 2020 Jiangnan University, China

Effects Of Supplementation Of Microalgae (Aurantiochytrium Sp.) To Laying Hen Diets On Fatty Acid Content, Health Lipid Indices, Oxidative Stability, And Quality Attributes Of Meat, Bing Liu, Jiang Jiang, Dongyou Yu, Gang Lin, Youling L. Xiong

Animal and Food Sciences Faculty Publications

The present study is conducted to investigate the effects of dietary docosahexaenoic acid (DHA)-rich microalgae (MA, Aurantiochytrium sp.) on health lipid indices, stability, and quality properties of meat from laying hens. A total of 450 healthy 50-wk-old Hy-Line Brown layers were randomly allotted to 5 groups (6 replicates of 15 birds each), which received diets supplemented with 0, 0.5, 1.0, 1.5, and 2.0% MA for 15 weeks. Fatty acid contents and quality properties of breast and thigh muscles from two randomly selected birds per replicate (n = 12) were measured. The oxidative stability of fresh, refrigerated ...


Determinants Of Gluten-Free Diet Adoption Among Individuals Without Celiac Disease Or Non-Celiac Gluten Sensitivity, Kristina Arslain, Christopher Gustafson, Pratiksha Baishya, Devin Rose 2020 University of Nebraska - Lincoln

Determinants Of Gluten-Free Diet Adoption Among Individuals Without Celiac Disease Or Non-Celiac Gluten Sensitivity, Kristina Arslain, Christopher Gustafson, Pratiksha Baishya, Devin Rose

Faculty Publications: Agricultural Economics

Objectives: Gluten free (GF) foods are typically less nutritious and more expensive than their gluten-containing variants, yet people without a diagnosed gluten sensitivity continue to adopt this diet. There is a lack of research about what factors drive people without Celiac disease or non-Celiac gluten sensitivity to follow the GF diet. Methods: A nationally representative sample of 2982 US residents without a diagnosed gluten sensitivity were surveyed about their attitudes, perceptions, and experiences with the GF diet. Logistic regression was used to compare respondents who were currently avoiding or had avoided gluten previously (GF consumer) to respondents who had never ...


Production Of Laban Immo Powder: Process Andcharacteristics Of The Obtained Product, HODA SAADEDDINE SAAD ELMASRI Lebanese International University, Lebanon, OSSAMA DIMASSI Lebanese International University, Lebanon 2020 Lebanese International University, Lebanon

Production Of Laban Immo Powder: Process Andcharacteristics Of The Obtained Product, Hoda Saadeddine Saad Elmasri Lebanese International University, Lebanon, Ossama Dimassi Lebanese International University, Lebanon

BAU Journal - Health and Wellbeing

Busy life styles and unconventional working hours made the task of getting a meal on the table really challenging thus leading to the trend of consuming easy-to-prepare meals. Lebanon is still behind in having ready to prepare traditional meals available in the market. Laban immo is a traditional Lebanese dish which contains essential nutrients that allows it to be labeled as nutritionally balanced. The primary objective of this study is to produce laban immo in a powdered form that is shelf stable, convenient, easy to prepare and portable. Previous research conducted in this area was able to successfully produce yogurt ...


Cilësia Dhe Siguria E Ushqimit Nga Këndvështrimi I Konsumatorit Në Kosovë, Liridona Neziri 2020 University for Business and Technology - UBT

Cilësia Dhe Siguria E Ushqimit Nga Këndvështrimi I Konsumatorit Në Kosovë, Liridona Neziri

Theses and Dissertations

Në shumicën e vendeve të zhvilluara, rregullorja e sigurisë ushqimore është përqendruar në vendosjen e standardeve që specifikojnë se si duhet të prodhohen produktet ushqimore dhe nivelin e tyre përfundimtar të sigurisë. Siguria e ushqimit dhe mbrojtja e konsumatorit janë detyra të rëndësishme të disa organizatave ndërkombëtare, të tilla si Codex Alimentarius dhe Organizata Botërore për Shëndetin e Kafshëve që veprojnë sipas rregullave të WTO, WHO dhe FAO. Përsëritja e çështjeve që lidhen me përhapjen e ushqimit të dëmshëm për shëndetin, rastet e kontaminimit të ushqimit, shfaqjen e sëmundjeve të reja lidhur me ushqimit dhe ndotja e ekosistemeve nga substancë ...


Hulumtimi I Ekuilibrave Vitaminkë Tek Konsumatorët E Preparateve Vitaminke, Erëblina Hajdini 2020 University for Business and Technology - UBT

Hulumtimi I Ekuilibrave Vitaminkë Tek Konsumatorët E Preparateve Vitaminke, Erëblina Hajdini

Theses and Dissertations

Aktualisht konsumatorët në Kosovë po përballen me një ndryshim në shpresit e përdorimit të produkteve ushqimore, vitaminave, suplementeve (shtesave ushqimore) dhe produkteve të tjera dietike. Kohën e fundit mjedisi farmaceutik u pasurua me produkte të ndryshme, jo vetëm nga kompani të ndryshme por edhe të ndryshëm për përdorim, grupet e synuara, statusin fiziologjik të konsumatorit etj.Për shkak të përvojës dhe zhvillimit të teknologjive të prodhimit, diapazoni i shtesave ushqimore dhe produkteve të tjera dietike ka ndryshuar gjatë viteve me qëllim të sigurimit të produkteve që janë gjithmonë të sigurta. Ndonjëherë, konsumatorët përveç që janë më të ndjeshëm ndaj rolit ...


Effect Of Biochar Diet Supplementation On Chicken Broilers Performance, Nh3 And Odor Emissions And Meat Consumer Acceptance, Kajetan Kalus, Damian Konkol, Mariusz Korczyński, Jacek A. Koziel, Sebastian Opaliński 2020 Wroclaw University of Environmental and Life Sciences

Effect Of Biochar Diet Supplementation On Chicken Broilers Performance, Nh3 And Odor Emissions And Meat Consumer Acceptance, Kajetan Kalus, Damian Konkol, Mariusz Korczyński, Jacek A. Koziel, Sebastian Opaliński

Agricultural and Biosystems Engineering Publications

The aim of this research was to evaluate the effect of biochar diet supplementation for broiler chickens on (1) ammonia and odor emissions from manure, (2) feed conversion ratio and daily weight gain, and (3) selected meat quality and sensory parameters. Beechwood biochar (BC, 2 and 4%) and BC–glycerin–aluminosilicates mix (BCM, 3 and 6%) were tested as dietary additives. A total of 750 chicken broilers (Ross 308) were divided into five dietary groups with five replicates per group (n = 5, 30 birds in each replicate) and reared on a littered floor for 5 weeks. Both feed additives showed ...


Potential For Bacteriophage Cocktail To Complement Commercial Sanitizer Use On Produce Against Escherichia Coli O157:H7, Badrinath Vengarai Jagannathan, Steven Kitchens, Paul Priyesh Vijayakumar, Stuart Price, Melissa Morgan 2020 University of Kentucky

Potential For Bacteriophage Cocktail To Complement Commercial Sanitizer Use On Produce Against Escherichia Coli O157:H7, Badrinath Vengarai Jagannathan, Steven Kitchens, Paul Priyesh Vijayakumar, Stuart Price, Melissa Morgan

Animal and Food Sciences Faculty Publications

The increasing concern for food safety has created a need to evaluate novel techniques to eliminate or control pathogens, resulting in safe food. In this study, four bacteriophages of bovine origin, specific to E. coli O157:H7, were successfully isolated and characterized. A microplate reader assay demonstrated the efficacy of the bacteriophage (phage) cocktail against E. coli O157:H7 resulting in a significant reduction (p < 0.01) in the target pathogen population. The phage cocktail demonstrated significant efficacy (p < 0.05) against E. coli O157:H7 in the presence of the most utilized sanitizers in the United States, namely 100 parts per million (ppm) free chlorine and 100-ppm peroxyacetic acid. Survival in the sanitizer concentrations demonstrates ...


Corrigendum To “Physicochemical Analysis And Nonisothermal Kinetic Study Of Sertralineelactose Binary Mixtures”, Farnaz Monajjemzadeh 2020 Taiwan Food and Drug Administration

Corrigendum To “Physicochemical Analysis And Nonisothermal Kinetic Study Of Sertralineelactose Binary Mixtures”, Farnaz Monajjemzadeh

Journal of Food and Drug Analysis

No abstract provided.


Corrigendum To “Shenmai-Yin Decreased The Clearance Of Nifedipine In Rats: The Involvement Of Time-Dependent Inhibition Of Nifedipine Oxidation”, Yune- Fang Ueng 2020 Taiwan Food and Drug Administration

Corrigendum To “Shenmai-Yin Decreased The Clearance Of Nifedipine In Rats: The Involvement Of Time-Dependent Inhibition Of Nifedipine Oxidation”, Yune- Fang Ueng

Journal of Food and Drug Analysis

No abstract provided.


Corrigendum To “The Time-Dependent Effects Of St John's Wort On Cytochrome P450, Uridine Diphosphate-Glucuronosyltransferase, Glutathione S-Transferase, And Nad(P)H-Quinone Oxidoreductase In Mice”, Yune- Fang Ueng 2020 Taiwan Food and Drug Administration

Corrigendum To “The Time-Dependent Effects Of St John's Wort On Cytochrome P450, Uridine Diphosphate-Glucuronosyltransferase, Glutathione S-Transferase, And Nad(P)H-Quinone Oxidoreductase In Mice”, Yune- Fang Ueng

Journal of Food and Drug Analysis

No abstract provided.


Corrigendum To “Effects Of Aqueous Extract Of Ruta Graveolens And Its Ingredients On Cytochrome P450, Uridine Diphosphate (Udp)-Glucuronosyltransferase, And Reduced Nicotinamide Adenine Dinucleotide (Phosphate) (Nad(P)H)-Quinone Oxidoreductase In Mice”, Yune- Fang Ueng 2020 Taiwan Food and Drug Administration

Corrigendum To “Effects Of Aqueous Extract Of Ruta Graveolens And Its Ingredients On Cytochrome P450, Uridine Diphosphate (Udp)-Glucuronosyltransferase, And Reduced Nicotinamide Adenine Dinucleotide (Phosphate) (Nad(P)H)-Quinone Oxidoreductase In Mice”, Yune- Fang Ueng

Journal of Food and Drug Analysis

No abstract provided.


Detection Of Melamine Based On The Suppressed Anodic Response Of Uric Acid By A Au-Ag Nanoparticles Modified Glassy Carbon Electrode, Yu-Hui Peng, Tsunghsueh Wu, Yang-Wei Lin 2020 National Changhua University of Education, Taiwan

Detection Of Melamine Based On The Suppressed Anodic Response Of Uric Acid By A Au-Ag Nanoparticles Modified Glassy Carbon Electrode, Yu-Hui Peng, Tsunghsueh Wu, Yang-Wei Lin

Journal of Food and Drug Analysis

We demonstrated a sensitive electrochemical method for the determination of non-electroactive melamine (Mel) using a modified glassy carbon electrode (GCE), with uric acid (UA) as the signal reporter. To increase the anodic response of UA, GCE was coated with Au–Ag nanoparticles and a Nafion thin film (Au–Ag/Nafion/GCE). The sensing mechanism was based on the competitive adsorption behavior of Mel on the Au–Ag/Nafion/GCE, which reduces the electroactive surface area of nanoparticles and thus hinders anodic response of UA. Under optimal conditions and the use of an analytical method of differential pulse voltammetry, this modified ...


Acarbose Attenuates Migration/Proliferation Via Targeting Microrna-143 In Vascular Smooth Muscle Cells Under Diabetic Conditions, Wei-Yuan Chuang, Meng-Hsun Yu, Tsung-Yuan Yang, Kuei-Chuan Chan, Chau-Jong Wang 2020 Chung-Shan Medical University Hospital, Taiwan

Acarbose Attenuates Migration/Proliferation Via Targeting Microrna-143 In Vascular Smooth Muscle Cells Under Diabetic Conditions, Wei-Yuan Chuang, Meng-Hsun Yu, Tsung-Yuan Yang, Kuei-Chuan Chan, Chau-Jong Wang

Journal of Food and Drug Analysis

Acarbose (an a-glucosidase inhibitor) has been demonstrated to reduce the progression of atherosclerosis without affecting serum levels of glucose in rabbits fed a high cholesterol diet. The main focus of recent atherosclerosis studies has been microRNA targets. However, the mechanism by which acarbose targets miRNA-mediated atherosclerosis remains unclear. This study aimed to evaluate the effect of acarbose on microRNA-related regulation of rat aortic vascular smooth cell line (A7r5 cell) migration and proliferation induced by diabetic conditions. We reported that acabose exhibit significantly inhibits proliferative and cell migration abilities in A7r5 cells. The expression of protein and levels of mRNA were ...


Effect Of 6,7-Dimethoxy-2,2-Dimethyl-2h-Chromene (Agerarin) On The Recovery Of Filaggrin Expression Through Targeting Of Janus Kinases In The Inflammatory Skin, Sung Shin Ahn, Young Han Lee, Hyunjin Yeo, Youngshim Lee, Do Sik Min, Yoongho Lim, Soon Young Shin 2020 Konkuk University, Seoul, Republic of Korea

Effect Of 6,7-Dimethoxy-2,2-Dimethyl-2h-Chromene (Agerarin) On The Recovery Of Filaggrin Expression Through Targeting Of Janus Kinases In The Inflammatory Skin, Sung Shin Ahn, Young Han Lee, Hyunjin Yeo, Youngshim Lee, Do Sik Min, Yoongho Lim, Soon Young Shin

Journal of Food and Drug Analysis

Filaggrin (FLG) is a structural component of the stratum corneum that is essential for maintaining the barrier function of the skin and for the formation of natural moisturizing factors. 6,7-Dimethoxy-2,2-dimethyl-2H-chromene (Agerarin) is a bioactive compound derived from Ageratum houstonianum, a plant that is used as a traditional medicine to treat skin diseases. This study aimed to evaluate the effect of agerarin on skin inflammation in a dinitrochlorobenzene (DNCB)-induced atopic dermatitis mouse model. We found that the topical administration of agerarin ameliorates atopic dermatitis-like skin lesions. We also showed that agerarin restores the reduced filaggrin (FLG ...


Biologically-Guided Isolation Of Natural Lead Antithyroid Drug From Medicago Sativa L. Sprouts And Its Toxic Profile In Comparison With Propylthiouracil, Reham S. Ibrahim, Nesrine S. El-Mezayen, Asmaa Khairy, Hala H. Zaatout, Hala M. Hammoda, Aly M. Metwally 2020 Alexandria University, Egypt

Biologically-Guided Isolation Of Natural Lead Antithyroid Drug From Medicago Sativa L. Sprouts And Its Toxic Profile In Comparison With Propylthiouracil, Reham S. Ibrahim, Nesrine S. El-Mezayen, Asmaa Khairy, Hala H. Zaatout, Hala M. Hammoda, Aly M. Metwally

Journal of Food and Drug Analysis

Hyperthyroidism is a common endocrine disorder associated with increased risk of cardiovascular complications and mortality. Although antithyroid drugs (ATDs) are approved as first line option for many hyperthyroidism cases, including pregnancy and childhood, they exert significant toxic profile. Medicago sativa L. (alfalfa) also called “The father of all food” was among the diet consumed by mares that gave birth to foals with congenital hypothyroidism. Since, greenfeed was accused for the development of such condition, alfalfa may possess constituents with promising antithyroid potential that could be a valuable substitute for the conventional ATDs. The current work was designed to identify the ...


Establishment Of Indirect Competitive Enzyme Linked Immunosorbent Assay For The Detection Of Platycodin D In Radix Platycodonis, Shuai Luo, Yanfei He, Hongxiang Sun 2020 Zhejiang University, China

Establishment Of Indirect Competitive Enzyme Linked Immunosorbent Assay For The Detection Of Platycodin D In Radix Platycodonis, Shuai Luo, Yanfei He, Hongxiang Sun

Journal of Food and Drug Analysis

Platycodin D (PD) has been used as the quality control marker of Radix Platycodonis for its high content and various pharmacological properties. In this study, a specific polyclonal antibody against PD (PD–pAb) was developed, and PD–pAb-based indirect competitive enzyme-linked immunosorbent assay (icELISA) was established for the detection of PD in Radix Platycodonis. The 50% inhibition concentration (IC50) of PD was 2.70 μg/mL and the linearity range for PD was from 0.064 μg/mL to 100 μg/mL. No cross reactivity with PD–pAb was found in five PD analogs except for PD2 (0.93 ...


Digital Commons powered by bepress