Open Access. Powered by Scholars. Published by Universities.®

Architecture Commons

Open Access. Powered by Scholars. Published by Universities.®

29,339 Full-Text Articles 18,072 Authors 6,255,287 Downloads 258 Institutions

All Articles in Architecture

Faceted Search

29,339 full-text articles. Page 5 of 1032.

Projektimi I Vilës Luksoze Me Program Të Zgjeruar, Galdin Krosa 2021 University for Business and Technology - UBT

Projektimi I Vilës Luksoze Me Program Të Zgjeruar, Galdin Krosa

Theses and Dissertations

Kjo temë e Diplomës mbështetet në krijimin e një hapësire luksoze, vilë për pushim ku çdo njëri nga anëtarët e cilëdo familje që do të ndërtoj këtë vilë mund të i bëjë çdo aktivetet për të cilin ata kanë nevojë por në një mënyrë më ndryshe nga ato vilat e tjera luksoze. Idea e projektimit të një vile të tillë në një vend krejt në largësi me zhurmën, papastërititë dhe rrethit apo mbizotrimeve të ndërtimeve të ndryshme. E veçanta e këtij projekti është lokacioni me bukuritë e natyrës që i reflekton ato bukuri brenda vilës. Me krijimin e hapësirave për ...


Kujtesa Kolektive Nëpërmjet Arkitekturës Në Qytetin E Prishtinës, Drilona Berisha 2021 University for Business and Technology - UBT

Kujtesa Kolektive Nëpërmjet Arkitekturës Në Qytetin E Prishtinës, Drilona Berisha

Theses and Dissertations

Ky hulumtim ka për qëllim kryesor fokusimin në temën e “kujtesës kolektive“, çfarë do të thotë kujtesa kolektive dhe cilat janë qasjet kryesore në përdorimin dhe ruajtjen e saj? Cili është roli që luan Arkitektura si disiplinë në gjithë këtë rreth vicioz të kujtesës kolektive, duke shqyrtuar si rast të veçantë studimi transformimet drastike në qytetin e Prishtinës.

Duke kaluar përgjatë një linje të gjatë argumentimi, vëzhgimi dhe hulumtimi mbi situatën aktuale në Prishtinë, si dhe, mbi atë se çfarë kanë thënë të tjerë para nesh mbi “kujtesën kolektive” dhe rëndësinë e saj, do të përpiqem të i’u përgjigjem ...


Projektimi I Ndërtesës Shkollore Me Program Të Mesëm Të Ulët I-Ix, Besarta Nikollaj 2021 University for Business and Technology - UBT

Projektimi I Ndërtesës Shkollore Me Program Të Mesëm Të Ulët I-Ix, Besarta Nikollaj

Theses and Dissertations

Shkolla është një institucion arsimor i krijuar për të siguruar hapësira dhe mjedise mësimore për mësimnxënien e nxënësve nën drejtimin e mësuesve.

Shkollat nuk janë thjesht ndërtesa për të mësuar. Ato rrisin zhvillimin dhe aftësinë e fëmijës për të mësuar. Vendi i shkollës ndikon në aksesin e fëmijëve në aktivitetin fizik. Dizajni i tij arkitektonik mund t'i ekspozojë studentët dhe mësuesit ndaj stimuluesve pozitivë siç janë drita e ditës, pamjet dhe "momentet e mësueshme". Përveç kësaj, modeli i shkollës mund t'i ekspozojë fëmijët ndaj pengesave të të mësuarit, të tilla si nivele të larta të zhurmës në sfond ...


Kompleks Banesorë, Auron Jashanica 2021 University for Business and Technology - UBT

Kompleks Banesorë, Auron Jashanica

Theses and Dissertations

Urbanizimi është fenomeni i pashmangshëm i zhvillimit shoqëror dhe ekonomik. Urbanizimi është një rritje e numrit të njerëzve që jetojnë në qytete. Urbanizimi ndodh kryesisht sepse njerëzit lëvizin nga zonat rurale në zonat urbane dhe kjo rezulton në rritje në madhësinë e popullsisë urbane dhe në shtrirjen e zonave urbane. Këto ndryshime në popullsi sjellin ndryshime të tjera në përdorimin e tokës, aktivitetet ekonomike dhe kulturë. Në vitin 1960, popullsia globale urbane ishte 34%; deri në vitin 2014 popullsia urbane ishte 54% dhe vazhdon të rritet. Deri në vitin 2050 përqindja e popullsise që jeton në zonat urbane pritet të ...


Fabrikë Per Prodhimin E Dyerve Dhe Dritareve, Albes Gashi 2021 University for Business and Technology - UBT

Fabrikë Per Prodhimin E Dyerve Dhe Dritareve, Albes Gashi

Theses and Dissertations

No abstract provided.


How Green Buildings Effect Both Price And Desire In The Real Estate Housing Market, Bryson Lino 2021 California Polytechnic State University, San Luis Obispo

How Green Buildings Effect Both Price And Desire In The Real Estate Housing Market, Bryson Lino

Construction Management

There has been a recent emphasis on green building certification. Unlike other conventional building approaches, green building has emerged as a sustainable way of building in the real estate housing market. As a result of the green building revolution, the real estate developers have been prompted to acknowledge the essence of environmental and social factors on the investment properties’ value. It is through such a paradigm shift that the green building has redefined the real estate business. Given that climate change has emerged as a major global issue, interventions have been made to avert the emission of high levels of ...


Indispensable Homes In Third World Countries: Constructing A Home In Tijuana, Mexico, Myles Hubers 2021 California Polytechnic State University, San Luis Obispo

Indispensable Homes In Third World Countries: Constructing A Home In Tijuana, Mexico, Myles Hubers

Construction Management

This project was created to explore a way in which poverty around the world could ultimately be reduced. The way in which this project intends to demonstrate a method used to reduce poverty is by building a home for a specific family in Tijuana, Mexico. In doing so, this home will act as a model home for a manual, comprised of steps that should be taken to construct similar homes throughout any third world country. The goal of this project is to highlight the importance of poverty in the world while also creating a buildable solution in order to reduce ...


Bs News March/April, 2021 Technological University Dublin

Bs News March/April

Building Services Engineering

No abstract provided.


Glass Structures Redesigned - Summit Road Glass House, Destiny Marie Calderon, Alexander Ameri, Jake Baldauf, Joseph Guzman 2021 California Polytechnic State University, San Luis Obispo

Glass Structures Redesigned - Summit Road Glass House, Destiny Marie Calderon, Alexander Ameri, Jake Baldauf, Joseph Guzman

Architectural Engineering

During the virtual Winter Quarter of 2021, three Architectural Engineering students teamed up with an Architecture student in a interdisciplinary studio for their senior project. Inspired by Ludwig Mies van der Rohe and his contributions towards modern architecture, the team set out to redesign his well known 50x50 Glass House that was never built. They called it the Summit Road Glass House. Keeping true to Mies's vision, structural limitations such as no diagonal bracing, the prevention of walls touching the roof, and the elimination of traditional columns at the corner were considered greatly in terms of gravity and lateral ...


The Ranger Station, James Alexander Whittall, Edgar Francisco Rivera Macias 2021 California Polytechnic State University, San Luis Obispo

The Ranger Station, James Alexander Whittall, Edgar Francisco Rivera Macias

Architectural Engineering

ARCE 415 Senior Project. The Ranger Station is a conceptual project inspired by Mies Van der Rohe's 50x50 House. The first part of the project is a fire lookout located in Big Sur, California. The Ranger Station brings together form and function, creating an architecturally unique structure that fulfills the requirements of a fire lookout. Once completed, the lookout structure was reimagined in a dystopic future.


The Glass House, Ricardo Villanueva, Emma Placek, Jacob Keller, Jorge Rios 2021 California Polytechnic State University, San Luis Obispo

The Glass House, Ricardo Villanueva, Emma Placek, Jacob Keller, Jorge Rios

Architectural Engineering

A collaboration of Architects and Architectural Engineers to design a unique depiction of the 50x50 Glass House with Miesian Architectural appeal.


Beirut And Its Vicinity At The End Of The Nineteenth Century And The Beginning Of The Twentieth Century بيروت وجوارها في نهاية القرن التاسع عشر وبداية القرن العشرين, Mustafa Ozturk, Ghina Mrad 2021 Professor, Department of History, Faculty of Arts, The Democratic University of Izmir, Turkey *

Beirut And Its Vicinity At The End Of The Nineteenth Century And The Beginning Of The Twentieth Century بيروت وجوارها في نهاية القرن التاسع عشر وبداية القرن العشرين, Mustafa Ozturk, Ghina Mrad

BAU Journal - Society, Culture and Human Behavior

ABSTRACT: This research presents how to build the Vilayet of Beirut, which at the beginning of the Ottoman period was a province affiliated with the Levant, but later became an independent state in 1888, due to its important strategic location and its port, which was considered the only port of Syria. Until it attracted the attention of Western countries, which found in it an important center and location for expansion and spread in the region. So it began to expand its activities by opening many missionary schools and a number of literary, artistic and political societies that promoted Western culture ...


Validation Of The Factor Structure Of The Parent-Adolescent Relationship Scale In The Indian Context, Shweta Singh, Ajai Pratap Singh 2021 Post Doctoral Fellow, Department of Applied Psychology, VBS Purvanchal University, Jaunpur, India

Validation Of The Factor Structure Of The Parent-Adolescent Relationship Scale In The Indian Context, Shweta Singh, Ajai Pratap Singh

BAU Journal - Society, Culture and Human Behavior

Parent-Adolescent Relationship (PAR) gets transformed during adolescence, and there is a significant relationship between the adolescent's adjustment and quality of this relationship. A loving and caring relationship full of acceptance with parents offers a health-oriented atmosphere for the growth of the child's abilities in multiple ways. The research findings indicated that the quality of Parent-Adolescent Relationship (PAR) associates with a broader range of positive outcomes, including emotional and mental Well-being, adjustment with the environment, and social competence. The present study was designed to adopt a Parent-Adolescent Scale, which examines the parent-adolescent relation among adolescents of India. In the ...


The Ottoman Constitutional Experience Under Sultan Abdel Hamid Ii (1876-1909)التجربة الدستورية العثمانية في عهد السلطان عبد الحميد الثاني 1876-1909, Hassan Hallak 2021 Professor, Department of History, Faculty of Human Sciences, Beirut Arab University, Beirut, Lebanon

The Ottoman Constitutional Experience Under Sultan Abdel Hamid Ii (1876-1909)التجربة الدستورية العثمانية في عهد السلطان عبد الحميد الثاني 1876-1909, Hassan Hallak

BAU Journal - Society, Culture and Human Behavior

ABSTRACT: The research discusses “the Ottoman constitutional experience under the rule of Sultan Abdul Hamid II 1876-1909”. The “Mabouthan Council” or the parliament and the Senate were established under the said rule. The Ottoman Constitution was issued in 1876, to be the first constitution recorded in the Ottoman State. Thus, Sultan Abdul Hamid II was the first Ottoman sultan who modernized the Ottoman State, its organizations and mandate from traditional organizations and legislations, thus opening up to western organizations while maintaining the Islamic Sharia.

It is worth mentioning that the opposition forces of soldiers and civilians, Turkish and other nationalities ...


Psychometric Characteristics Of The Original Dass-42 & The Short Version Dass-21 Of The Depression Anxiety Stress Scales Among Undergraduatesالخصائص السيكو مترية للصورة الأصلية Dass-42 والصورة المختصرة Dass-21 لمقاييس الاكتئاب والقلق والإجهاد لدى طلاب الجامعة, Bader M. Alansari 2021 Professor, Department of Psychology, Faculty of Social Sciences, Kuwait University, Kuwait

Psychometric Characteristics Of The Original Dass-42 & The Short Version Dass-21 Of The Depression Anxiety Stress Scales Among Undergraduatesالخصائص السيكو مترية للصورة الأصلية Dass-42 والصورة المختصرة Dass-21 لمقاييس الاكتئاب والقلق والإجهاد لدى طلاب الجامعة, Bader M. Alansari

BAU Journal - Society, Culture and Human Behavior

ABSTRACT: This study aims to examine psychometric properties of the of the original DASS-42 & the short version DASS-21 of the Depression Anxiety Stress Scales among undergraduates. The original DASS-42 & the short version DASS-21 were administered to a two independent samples with a total of (1677) students from Kuwait University of (740 males and 937 females) for the validity and reliability evaluation of the original DASS-42 & the short version DASS-21, as well as exploring gender differences. The following measures were administered to participants: original DASS-42 & the short version DASS-21 , second version of Beck Depression Inventory (BDI-II), Beck Anxiety Inventory, and the ...


“Twixt Devil And Deep Sea”:William Empson As Poet-Critic, Essam Fattouh 2021 Professor, Department of English, Faculty of Arts, University of Alexandria, Egypt

“Twixt Devil And Deep Sea”:William Empson As Poet-Critic, Essam Fattouh

BAU Journal - Society, Culture and Human Behavior

This paper attempts to offer a fresh examination of the relationship between Empson’s early career as a poet and his later erudite, largely influential, critical output. The theme of waste, which dominates his Collected Poems, partly accounts for his decision to abandon poetry, and invest his interest in complexity and ambiguity in a modernist/postmodernist procedure, way ahead of contemporary literary theory at the time. The theme of waste is further highlighted through readings of crucial key poems, as several critics of his time, such as Leavis and Alvarez, accurately signaled. The Empson canon is, thus, enriched, inviting the ...


Holy Frit, Michele M. Desmarais 2021 University of Nebraska at Omaha

Holy Frit, Michele M. Desmarais

Journal of Religion & Film

This is a film review of Holy Frit (2021), directed by Justin Monroe.


Open-Field Scale-Model Experiments Of Fire Whirls Over L-Shaped Line Fires, Yuto Iga, Kazunori Kuwana, Kozo Sekimoto, Yuji Nakamura 2021 Yamagata University

Open-Field Scale-Model Experiments Of Fire Whirls Over L-Shaped Line Fires, Yuto Iga, Kazunori Kuwana, Kozo Sekimoto, Yuji Nakamura

Progress in Scale Modeling, an International Journal

This paper presents the results of open-field scale-model experiments of fire-whirl formation over line fires. L-shaped line fires were burned in crosswinds, and the processes of fire-whirl formation were observed. The flame height was measured using an image-processing technique, while two-dimensional velocity components were measured at two different locations using ultrasonic anemometers. Two tests were selected for comparison: test A, in which intense fire whirls repeatedly formed, and test B, in which no whirls were observed. In test A, the wind flow was bent by the fire plume, creating swirling flows near the burning area, thereby forming fire whirls. On ...


Effect Of Reduced Plume Entrainment On The Burning Rate Of Porous Fuel Beds, Sara McAllister 2021 USDA Forest Service

Effect Of Reduced Plume Entrainment On The Burning Rate Of Porous Fuel Beds, Sara Mcallister

Progress in Scale Modeling, an International Journal

Large outdoor fires often exhibit unexpected fire behavior, particularly compared with much smaller fires. Understanding the difference between large- and small-scale fires is of importance for both fire behavior predictions and safety. Large fires are often characterized by very tall plumes that can extend to the stratosphere. Particularly as the actively burning area increases, plumes in large-scale fires likely entrain relatively little and may act in a similar fashion to a chimney. To explore the possible changes in burning rate due to the chimney effect, experiments were conducted with wood cribs burned with a chimney of variable height. The burning ...


Extinguishment Of Diffusion Flames Formed Over A Porous Plate Burner Using Rubber Balloons Filled With Inert Gases, Hiroyuki Torikai, Shinya Kudo 2021 Hirosaki University

Extinguishment Of Diffusion Flames Formed Over A Porous Plate Burner Using Rubber Balloons Filled With Inert Gases, Hiroyuki Torikai, Shinya Kudo

Progress in Scale Modeling, an International Journal

We have proposed an inert gas, rubber-balloon extinguishing method which might increase the effectiveness of extinguishing flames and decreasing the amounts of agents needed for fire suppression. Hence, extinguishing experiments have been performed to further clarify possible extinguishing characteristics, mechanisms and scaling effects of this method. Carbon dioxide, nitrogen, argon and helium gases were used as the extinguishing agents. Methane-air and propane-air diffusion flames were formed on two different diameter, round porous plate burner and used as the targets for extinguishment. The extinguishing probabilities were measured, and the extinguishing processes were observed with a high-speed camera. As a result, an ...


Digital Commons powered by bepress