Open Access. Powered by Scholars. Published by Universities.®

Architecture Commons

Open Access. Powered by Scholars. Published by Universities.®

Theses/Dissertations

Discipline
Institution
Keyword
Publication Year
Publication
File Type

Articles 1 - 30 of 4232

Full-Text Articles in Architecture

Construction Of An Apartment Building And Parking Garage, Kirsten Wilson, Kirsten R. Wilson Oct 2021

Construction Of An Apartment Building And Parking Garage, Kirsten Wilson, Kirsten R. Wilson

Honors College Theses

Construction projects are known far and wide to all people. Buildings we need for daily survival would not exist if it were not for the construction industry. Our homes, healthcare facilities, groceries, and other necessary amenities would be gone if it were not for the structures they are housed in. This project aims to simulate the lifespan of a construction job from the design phase to the preconstruction phase and stops at the final presentation before an agreement to start construction.

To create the simulation for the students, a fake RFP, or request for proposal, was created and given to ...


Rekonceptualizmi I Hapësirës Urbane Përmes Qasjes Minimalistike, Dardan Paloka Sep 2021

Rekonceptualizmi I Hapësirës Urbane Përmes Qasjes Minimalistike, Dardan Paloka

Theses and Dissertations

Zonat urbane janë një grup i ndërtimeve dhe hapësirave me aktiviteteve të ndryshme. Hapesirat e zbrazëta ndërmjet strukturave të këtyre ndërtimeve, shpesh shihen si efekt anësor, dhe mbesin te neglizhuara. Ky fenomen i gabur shfaqet si shkak i planifikimit të gabuar, menaxhimit të dobët të hapësirës ndërtimore, dhe koordinimit të dobët të ndërtesave me njëra tjetrën. Për shkak të mungesës së funksionit në këto hapësira, qytetarët tentojnë t'i përceptojnë si hapësira të vdekura dhe të pamundshme për tu shfrytëzuar¹. Duke marrur parasysh kërkesat e mëdha në qytet për hapësira të lira ku mund të mundësohet banimi, humbja e potencialit ...


Banim Individual – Vilë Banimi, Mergim Kukaj Sep 2021

Banim Individual – Vilë Banimi, Mergim Kukaj

Theses and Dissertations

Në kuptimin etimologjik fjala Vilë rrjedh nga Italishtja villa, respektivisht nga Latinishtja villae = shtëpi rurale/ fshati e përcjelle me ndërtesa ferme. Kuptimi, definimi dhe konceptimi i Vilës si objekt dhe entitet gjeografik është zhvilluar dhe ka ndryshuar në kohë dhe hapësirë: - (veçanërisht në Evropën kontinentale) Një rezidencë/ shtëpi fshati e madhe dhe luksoze - Një shtëpi e madhe fshati e epokës Romake, që posedon pronë dhe përbëhet nga ferma dhe ndërtesat e banimit të kompozuara rreth një oborri të brendshëm.

Qysh nga antikiteti Vila ka siguruar një “arratisje” përfundimtare nga stresi i punës dhe ritmi tensionuar i jetës në qytet. Kjo ...


Qendër Rehabilitimi Për Personat E Varur Nga Droga Dhe Alkooli, Verona Ibrahimi Sep 2021

Qendër Rehabilitimi Për Personat E Varur Nga Droga Dhe Alkooli, Verona Ibrahimi

Theses and Dissertations

Qëllimi i këtij projekti është të krijojë një qendër rehabilitimi të drogës dhe alkoolit për rreth 50 pacient (numri i kapacitetit të pacientëve është flexibil në rastin tonë), te cilët do qëndronin për rreth max. 90 ditë për arritje në shërim të plotë. Në Kosovë, sidomos viet e fundi, ka pasur një rritje të mbidozës së drogës . Kjo epidemi droge pëfshin një eskalim te perdorimit të substancave narkotike të ndryshme dhe rritje të vdekjeve cdo vit. Për permirsimin e kësaj situate, duhet të bëhet një ndryshim se si individët me probleme të varësis ndaj drogës marri trajtimin përmes këshillimit dhe ...


Qendër Rehabilitimi Për Personat E Varur Nga Droga Dhe Alkooli, Verona Ibrahimi Sep 2021

Qendër Rehabilitimi Për Personat E Varur Nga Droga Dhe Alkooli, Verona Ibrahimi

Theses and Dissertations

Qëllimi i këtij projekti është të krijojë një qendër rehabilitimi të drogës dhe alkoolit për rreth 50 pacient (numri i kapacitetit të pacientëve është flexibil në rastin tonë), te cilët do qëndronin për rreth max. 90 ditë për arritje në shërim të plotë.

Në Kosovë, sidomos viet e fundi, ka pasur një rritje të mbidozës së drogës . Kjo epidemi droge pëfshin një eskalim te perdorimit të substancave narkotike të ndryshme dhe rritje të vdekjeve cdo vit.

Për permirsimin e kësaj situate, duhet të bëhet një ndryshim se si individët me probleme të varësis ndaj drogës marri trajtimin përmes këshillimit dhe ...


From Roundabout Ro Roundabout: Tahrir Square (1869- 2021), Mariam Abdelazim Aug 2021

From Roundabout Ro Roundabout: Tahrir Square (1869- 2021), Mariam Abdelazim

Dissertations

Tahrir Square not only represents a symbol of liberation but also reflects the modern history of Egypt. Its several physical changes signify the rise and fall of the monarchy, colonialism, modernism, nationalism, capitalism, echoing a constantly changing definition of the Egyptian public space. And while the surrounding façades physically define the square, either the authorities or the public control its activities.

Khedive Ismail founded the square around 1869 as a roundabout on his “Paris along the Nile” modern city. Between 1882 and 1947, the site became the barracks’ location for the British troops who colonized Egypt. In 1952, an Egyptian ...


Urban Heat Mitigation For Current And Future Conditions: A Case Study For Downtown London On, Maryam Shams Aug 2021

Urban Heat Mitigation For Current And Future Conditions: A Case Study For Downtown London On, Maryam Shams

Electronic Thesis and Dissertation Repository

The urban heat island is a phenomenon wherein urban areas experience warmer temperatures than their surrounding rural areas. Techniques to reduce excess heat in urban environments are known as heat mitigation or heat island mitigation solutions, with the intent that they reduce urban temperatures. This research presents an investigation on the impacts and effectiveness of urban heat mitigation techniques on improving the outdoor thermal conditions of downtown London, Ontario. The impact of increasing vegetated areas and applying higher albedo materials for road pavements is assessed with ENVI-Met software for current and future summer weather. Furthermore, investigations were conducted for current ...


Reasons And Remedies To The Dying Plant Walls, Hayley Q. Mcgough Aug 2021

Reasons And Remedies To The Dying Plant Walls, Hayley Q. Mcgough

Construction Management

Sustainability in construction has been increasingly popular and detrimental with the state of the planet and climate change. One of the more popular solutions is the addition of plant façades to a building, which are plants that are put on the vertical of a building. The benefits that come with plant facades include and are not limited to: Reduction of the urban heat island effect, improved air quality, local job creation, improved energy efficiency, building structure protection, noise reduction, increased biodiversity, urban agriculture. These benefits are not reaching their full potential because these plant façades keep dying creating a bigger ...


An Investigation Of The Impact Of Covid-19 Infection Control On Visual Art Installations In Hospitals With Pediatric Patients, Shannon Kimich Aug 2021

An Investigation Of The Impact Of Covid-19 Infection Control On Visual Art Installations In Hospitals With Pediatric Patients, Shannon Kimich

Electronic Theses and Dissertations

This study investigated the impact of COVID-19 infection control on visual artwork in pediatric hospitals and hospitals caring for pediatric patients. The study involved five hospitals in three southern America states and addressed visual artwork and art installations. The researcher administered an internet-based survey to participants in job functions related to hospital administration, environmental services, and project management across the facilities and received participation from 18 respondents. Additionally, telephone interviews were conducted with three participants with the job titles project manager/analyst, child-life specialist, and environmental services director. Survey questions were designed to examine visual art programs in selected children ...


Mélange De Motifs: Custom Pattern Designs Inspired By The Interiors, Architecture, And Gardens Of Vaux-Le-Vicomte, Jill Christine Harmon Aug 2021

Mélange De Motifs: Custom Pattern Designs Inspired By The Interiors, Architecture, And Gardens Of Vaux-Le-Vicomte, Jill Christine Harmon

All Graduate Plan B and other Reports

How can a historic precedent be successfully employed to inform modern design? History will always provide a degree of influence in contemporary design. In design, a historic precedent can be the backbone of a creative concept and stands as a relevant and informative aspect throughout the project. The precedent acts as a basis in developing designs with substance and meaning and is a fundamental practice in architecture, landscape architecture, and interior design. Delving into the history of Vaux-le-Vicomte, often referred to as Vaux, provided three relevant aspects which compose the historic precedent for this MFA project. First, the creative initiative ...


Objekt Afaristo-Banesorë, Mendim Hysiqi Aug 2021

Objekt Afaristo-Banesorë, Mendim Hysiqi

Theses and Dissertations

Duke u bazuar në Planin Zhvillimor dhe atë Urbanistik qyteti i Shtimes, është një vend që ka reliev me hapësira të bukura natyrore, si dhe vend në zhvillim e sipër në aspektin e ndërtimit, më është dukur e përshtatshme që këtij vendi të i shtohet një objekt afaristo-banesor në qendër të qytet, i cili do të plotëson të gjitha kushtet dhe standardet më të mira të ndërtimit, duke u përshtatur me ndërtimin dhe materialet e përdorura në rrethinën urbane.

Ideja e këtij objekti ka lindur pas përcaktimit të zonave ndërtimore dhe kam menduar qe parcela e zgjedhur i ploteson të ...


Rebuilding California History: Research, Conceptual Design, And Code Analysis For The Reconstruction Of The Swanton Pacific Railroad On Swanton Ranch, David J. Choy Aug 2021

Rebuilding California History: Research, Conceptual Design, And Code Analysis For The Reconstruction Of The Swanton Pacific Railroad On Swanton Ranch, David J. Choy

City and Regional Planning

The purpose of this report is to provide code research, code analysis, and conceptual design work for the Swanton Pacific Railroad. This work will provide a basis that decisions makers can use to review potential actions for the future of the Swanton Pacific Railroad. Based on the research, several issues have been identified that will need to be addressed if rebuilding is to succeed.

  • The parcel that the railroad is located on is Split Zoned, which will need to be resolved.
  • A decision needs to be made if this project is: Only rebuilding what was existing beforehand, rebuilding in part ...


Tall Timber In Denver: An Exploration Of New Forms In Large Scale Timber Architecture, Andrew P. Weuling Jul 2021

Tall Timber In Denver: An Exploration Of New Forms In Large Scale Timber Architecture, Andrew P. Weuling

Masters Theses

Wood has been utilized by humans for thousands of years in the construction of our built environment. More recently, our expanded understanding of the material and the advancement of engineered wood have allowed us to use wood like never before. Concrete and steel, however, have emerged as the main materials used in large scale construction in the late 19th and 20th Centuries. As we are battling and searching for solutions to climate change, the importance of wood in large scale construction has increased as not only is its carbon intensity is lower than steel and concrete, but its ...


Re-Envisioning The American Dream, Elain Tang Jul 2021

Re-Envisioning The American Dream, Elain Tang

Masters Theses

The United States of America is globally known as the land of opportunity, freedom, independence, equality, and above all, the American Dream. American writer and historian, James Truslow Adams, coined the phrase “American Dream” in his 1931 book The Epic of America. The American Dream is the belief that anyone, regardless of where they were born or what class they were born into, they can attain their own version of success in society through hard work, sacrifice, and taking risks. Post-World War II, the demand for home ownership rapidly increased. The development of Levittown provided single-family homes for white nuclear ...


Bridging The Gaps In Public Conversation By Fostering Spaces Of Activism, Karitikeya Sonker Jul 2021

Bridging The Gaps In Public Conversation By Fostering Spaces Of Activism, Karitikeya Sonker

Masters Theses

Spaces for protests, demonstrations, and activism are shifting under contemporary social, cultural, and governance structures. While particular conditions for physical space were once fairly unified in their ability to establish space for activism and dissent; social media and digital platforms have fundamentally changed the nature of those areas. This thesis aims to investigate frameworks of space-making that can potentially reposition spaces of activism as everyday events that represent the mood of the society. This in turn will also help in revisiting the terms of human engagement with the help of spaces that facilitate a deeper understanding of the people around ...


Exploring The Use Of Grid-Scale Compressed Air Energy Storage In The Urban Landscape, Connor S. Slover Jul 2021

Exploring The Use Of Grid-Scale Compressed Air Energy Storage In The Urban Landscape, Connor S. Slover

Masters Theses

Energy storage is becoming a crucial element to the renewable energy grid, and new facilities will have to go somewhere. This thesis will propose to co-locate compressed air energy storage on a site with residential units, and a community park.

This thesis will make the argument that co-locating a compressed air energy storage system with residential units could create a new start for the communities most harmed by fossil fuel infrastructure. This thesis will propose a design for a site in East Boston; a community badly scarred by heating oil and natural gas storage; with the goal of creating a ...


An Assessment Of Four Selected Communities Along The Appalachian Trail In Relation To Emile Benton Mackaye's Original Vision Of Regional Planning, Jessica Ann Schottanes Jul 2021

An Assessment Of Four Selected Communities Along The Appalachian Trail In Relation To Emile Benton Mackaye's Original Vision Of Regional Planning, Jessica Ann Schottanes

Masters Theses

Planner, conservationist, forester, and geographer Emile Benton MacKaye envisioned a revolutionary, extensive foot trail that would promote the interaction between communities throughout the United States' distinctive eastern region. His 1921 plan for the Appalachian Trail (A.T.) focused on balancing the basic requirements for life in and out of the urban context by developing an ‘indigenous’ environment and developmental mold (Bower 1962, 372). However, almost a century has passed, and MacKaye's approach to the planning process, organization, environmental development, and the rural economy remains hidden beneath the mountain forest canopy extending from Maine to Georgia.

Four of the forty-nine ...


From Sanctuary To Home In The Post-Interstate City, Morgan B. Sawyer Jul 2021

From Sanctuary To Home In The Post-Interstate City, Morgan B. Sawyer

Masters Theses

The removal of New York Interstate- 81’s (I-81) 1.4 mile stretch of raised, four-lane highway in Syracuse will highlight the critical role of socioeconomics, accessibility, and community building in urban neighborhood reclamation. The removal of what had been previously deemed an urban renewal project, presents Syracuse with new opportunities for space restoration and place-making efforts, atoning for careless and traumatic historic divisions, all the while exploring more substantive design responses tailored to the realities of the City. This thesis explores these fundamental planning considerations through a design lens; by proposing a comprehensive and integrated vision of physical and ...


An Architecture Of A New Story, Nathan Y. Lumen Jul 2021

An Architecture Of A New Story, Nathan Y. Lumen

Masters Theses

As the world reckons with an uncertain future at the hands of global climate change and biodiversity loss, the question of how to proceed seems ever more urgent. Approaches to sustainability in design tend to focus on technological solutions to what is often presented as a technical problem. This approach overlooks the ways in which the forces that have led us to this point are born out of our cultural story of what it means to be human, what the natural world is, and what our relationship is to it. This is the story that has permitted if not encouraged ...


The Homestead Helper Handbook, Courtney A. Jurzynski Jul 2021

The Homestead Helper Handbook, Courtney A. Jurzynski

Masters Theses

When the pandemic hit, and grocery stores and other necessities started to shut down and create havoc amongst the general public, it became clear that having the ability to rely on a self-sufficient homestead might be the only way to survive and thrive. As a graduate student who has studied architecture and sustainability, this idea seems possible. As an average human with no prior architectural or homesteading knowledge, this idea is daunting.

This thesis is asking, is there a systematic way to develop a tool to evaluate, and aid in the design of, a self-sustaining, off-grid homestead? Can this tool ...


Detroit: Revitalizing Urban Communities, David N. Fite Jul 2021

Detroit: Revitalizing Urban Communities, David N. Fite

Masters Theses

This thesis examines the relationship between architecture and planning in Detroit. The relationship between these two disciplines has reinforced gross inequality in socioeconomic status over many decades. It has been compounded by racism which planning policy and Architecture exploited during the 20th Century for private interests. This impacts the built environment at all scales. Today division is reinforced through small details such as how handrails are placed on benches, but it extends to planning metropolitan areas, and how they are divided up into city and suburb. At the scales between, both architecture and planning reinforce the segregation within their ...


Physical To Virtual: A Model For Future Virtual Classroom Environments, Stephen J. Fink Jul 2021

Physical To Virtual: A Model For Future Virtual Classroom Environments, Stephen J. Fink

Masters Theses

Virtual reality is a technology that has seen unprecedented growth since the turn of the century with increasing applications within business, entertainment, and educational applications. As virtual reality technologies continue to develops and markets expand, the world may see an increased demand for virtual classrooms: virtual environments (VEs) that students may access through immersive virtual reality technologies to receive guided instruction, conduct simulations, or perform tasks typical in a classroom setting. While many studies document how virtual reality is beneficial to educational processes, there is little discussion on how virtual environments should be architecturally designed. Thus one may hypothesize that ...


River Tapi Rejuvenation: Elevating The Ecological Corridor Of Surat City, Kinjal Desai Jul 2021

River Tapi Rejuvenation: Elevating The Ecological Corridor Of Surat City, Kinjal Desai

Masters Theses

With rapid urban sprawl, comes new challenges to the trends in urbanization. The recent trends in urban development bring urban systems and urban experiences into daily contact with natural habitats. So, it is extremely important to consider natural systems in play while designing for an Urban ecosystem, which is one of the principles of Landscape Urbanism. It is a design practice that intervenes Natural landscape and habitation to form an integrative systems approach. This thesis is built upon approaching an urban riverfront development project through the perspective of Landscape Urbanism. It aims at developing design strategies for the ecological restoration ...


Cultivating Food Justice: Exploring Public Interest Design Process Through A Food Security & Sustainability Hub, Madison J. Dehaven Jul 2021

Cultivating Food Justice: Exploring Public Interest Design Process Through A Food Security & Sustainability Hub, Madison J. Dehaven

Masters Theses

This thesis addresses the deep-rooted systemic issue of food justice, through the development of a Food Security & Sustainability Hub in Northampton, Massachusetts. As part of the thesis process, I initiated engagement with local stakeholders and organizations using established practices of public interest design. This included a series of meetings and site visits with the leaders of a nonprofit social justice farm in Northampton, MA. These conversations shaped the project scope and design. In doing so, the thesis project tested ideas about social process and the overarching role of discourse in design. My hope is that through thoughtful analysis and engagement ...


The Beige Conundrum, Alma Crawford-Mendoza Jul 2021

The Beige Conundrum, Alma Crawford-Mendoza

Masters Theses

Color is an essential part of everyday life, but it is often not given the consideration it deserves. Simply, waking up in the morning and pulling on a pair of blue jeans and a white t-shirt is an example of a decision made about color. What behooves a person to dress in a certain color? Is it related to their mood? Is it related to the kind of work they do? Similar questions can be asked about the exterior color of a person’s home. Why did they choose that color? How do they feel about their house’s color ...


Firesafe: Designing For Fire-Resilient Communities In The American West, Brenden Baitch Jul 2021

Firesafe: Designing For Fire-Resilient Communities In The American West, Brenden Baitch

Masters Theses

The perception that wildfires are completely preventable has caused many structures and communities to be built in locations that will inevitably experience an uncontrollable fire event, risking human lives and infrastructure. Modification of built environments into fire-adapted communities has been explored in this thesis, through multiple strategies. Central to this analysis is the idea that sustainable human developments could adopt a form of biomimicry and indigenous design informed by the adaptions of plants, animals, and native groups that endure and even thrive with regular cycles of fire. This possibility has been assessed through the scope of fire adaptation strategies available ...


Creating New Cultural Hubs In American Cities: The Syrian Diaspora Of Worcester, Massachusetts, Aleesa Asfoura Jul 2021

Creating New Cultural Hubs In American Cities: The Syrian Diaspora Of Worcester, Massachusetts, Aleesa Asfoura

Masters Theses

Architectural design can be used as a tool to assist in integrating Syrian immigrants into American culture. Conceived of as a vital place-making technique, architecture can build Syrian community in the United States, while maintaining and promoting the links to Middle Eastern heritage. This thesis draws upon the lived experience of a large Syrian population in Worcester, MA, and makes a case for design in the development of a Syrian-American community center. This Syrian-American community center seeks to satisfy three goals. First, it offers a space for Syrian immigrants to better transition into American culture while also staying strongly connected ...


Ndërtesat Ekonomike - Qendër Tregtare, Egzon Mala Jul 2021

Ndërtesat Ekonomike - Qendër Tregtare, Egzon Mala

Theses and Dissertations

E gjithë njohuria e marrë gjatë studimeve në fakultetin e Arkitekturës dhe Planifikimit Hapësinor por edhe njohurit e tjera jashtë sistemit universitar janë shtjelluar e përdorur në ketë temë (Qendër tregtare) të diplomës.

Arsyeja e zgjedhjes së temës për ndërtesa ekonomike është sfidim i vetvetes dhe nxënia e njohurive për projekte me komplekse se ato të zakonshmet.

E gjithë tema dhe planimetrit e objektit janë zhvilluar, konsultuar, ndryshuar e zgjidhur me mentorin e nderuar Dr. Lulzim Beqiri.

Në zhvillimin e temës kryesisht jam inspiruar nga arkitektura moderne dhe post-moderne, nga rregullat gjeometrike e veçanërisht nga pionierët e arkitekturës moderne: Le ...


Projektimi I Ndërteses Me Funksione Të Përziera, Guri Berisha Jul 2021

Projektimi I Ndërteses Me Funksione Të Përziera, Guri Berisha

Theses and Dissertations

Ndërtesat me përdorim të përzier janë objekte me më shumë se një përdorim. Struktura e një ndërtese tipike me përdorim të përzier lejon hyrjen e të paktën dy grupeve të përdoruesve, ku të dy grupet përfitojnë prej pranisë së tjetrit. Mbrojtësit e politikës kompakte të qytetit argumentojnë se ndertesat me përdorim te përzier janë të nevojshme për arritjen e kompaktësisë. Kërkesa për dendësi në qytetet në zhvillim po rritet pasi çmimet e tokës po rriten dhe pothuajse nuk ka parcela të lira në qendra. Edhe pse nuk ka masa universale për etazhitet të ulët, të mesëm dhe te lartë, une ...


“Hotel", Klementina Hakaj Jul 2021

“Hotel", Klementina Hakaj

Theses and Dissertations

Tema e këtij punimi të diplomës mbështetet në krijimin e një hapësire të mirëfilltë turistike në Grykën e Deçanit, duke synuar shtimin e vlerave të kësaj zone.

Meqë ndërtime të tilla mungojnë në këtë hapësirë me potencial të madh,trajtimi I kësaj teme ka qenë sa sfidues aq edhe interesant, por mbi të gjitha shumë I nevojshëm.

Në kuadër të projektit përfshihet një hotel me asetet e nevojshme për të siguruar pushim dhe rekreim, e cila mundëson që bukuritë malore të përjetohen direkt nga “zemra” e tij.

Projekti është dizajnuar në atë mënyrë që të ketë sa më pak ndërhyrje ...