Open Access. Powered by Scholars. Published by Universities.®

Digital Commons Network™

Open Access. Powered by Scholars. Published by Universities.®

2025

Discipline
Institution
Keyword
Publication
Publication Type
File Type

Articles 10561 - 10590 of 31464

Full-Text Articles in Entire DC Network

Unusual Mass Stranding Event Of White-Chinned Petrels Procellaria Aequinoctialis In Santa Catarina State, Southern Brazil, Cristiane K. M. Kolesnikovas, Emanuel C. Ferreira, Cristiana C. A. Assumpção, Patrícia P. Serafini Jul 2025

Unusual Mass Stranding Event Of White-Chinned Petrels Procellaria Aequinoctialis In Santa Catarina State, Southern Brazil, Cristiane K. M. Kolesnikovas, Emanuel C. Ferreira, Cristiana C. A. Assumpção, Patrícia P. Serafini

Marine Ornithology

Bycatch is a significant threat for albatrosses and petrels in general but especially within Brazilian waters. As part of a monitoring program, Projeto de Monitoramento de Praias da Bacia de Santos (PMP-BS), an unusually high number of White-chinned Petrels Procellaria aequinoctialis was recorded at Santa Catarina Island: 72 birds from August 2015 to July 2016 (60 dead and 12 alive) and 31 birds from 29 December 2015 to 05 January 2016 (28 dead and 3 alive). Evaluation of the carcasses showed that 12 birds had external evidence of anthropogenic interaction, and necropsy demonstrated that at least two had perforation of …


A New Breeding Colony Of Blue-Footed Booby Sula Nebouxii At Islote González, Archipelago Islas Desventuradas, Chile, Manuel Marín, Rodrigo González Jul 2025

A New Breeding Colony Of Blue-Footed Booby Sula Nebouxii At Islote González, Archipelago Islas Desventuradas, Chile, Manuel Marín, Rodrigo González

Marine Ornithology

We describe a new disjunct population of Blue-footed Booby Sula nebouxii at Islote González in the Islas Desventuradas archipelago. Though likely much larger, the population size at the time of our survey was a minimum of 16 breeding pairs. On 14–15 December 2020, two pairs of boobies with nestlings and four pairs with empty nests were found. Likely the species is a recent arrival to the archipelago, perhaps during one of the strong El Niño events between 1970 and 2001 (especially 1982/83, when the species was first recorded in Chile). Blue-footed Booby might also nest on different areas at San …


Kidney Lesions Related To Trematode Infestation In A Cabot's Ternâ Thalasseus Acuflavidus Found In Brazil, Rafaela N.R. Cardoso, Hassan Jerdy, Paula Baldassin, Eulógio C.Q. Carvalho, Max R. Werneck Jul 2025

Kidney Lesions Related To Trematode Infestation In A Cabot's Ternâ Thalasseus Acuflavidus Found In Brazil, Rafaela N.R. Cardoso, Hassan Jerdy, Paula Baldassin, Eulógio C.Q. Carvalho, Max R. Werneck

Marine Ornithology

We describe the occurrence of the trematode Renicola sp. associated with kidney lesions in a Cabot’s Tern Thalasseus acuflavidus from Brazil. During necropsy, we observed renal paleness, subpleural hemorrhage at the edges of the organ, and severe dilation of both ureters. Histological analysis revealed distension of the branches of the ureters, with partial obstruction due to the presence of the parasites and compression of adjacent tubules. The infection did not likely cause the tern's death.


Masthead, Pacific Seabird Group Jul 2025

Masthead, Pacific Seabird Group

Marine Ornithology

No abstract provided.


Inside Front Cover, Pacific Seabird Group Jul 2025

Inside Front Cover, Pacific Seabird Group

Marine Ornithology

No abstract provided.


Reviews: The Art Of The Bird: The History Of Ornithological Art Through Forty Artists (Lederer, R.J.); Vanishing Fish: Shifting Baselines And The Future Of Global Fisheries (Pauly, D.); Ta Life On Our Planet: My Witness Statement And A Vision For The Future (Attenborough, D.), Abby Mcbride, Michelle Paleczny, Phillip Taylor Jul 2025

Reviews: The Art Of The Bird: The History Of Ornithological Art Through Forty Artists (Lederer, R.J.); Vanishing Fish: Shifting Baselines And The Future Of Global Fisheries (Pauly, D.); Ta Life On Our Planet: My Witness Statement And A Vision For The Future (Attenborough, D.), Abby Mcbride, Michelle Paleczny, Phillip Taylor

Marine Ornithology

No abstract provided.


Author Instructions, Pacific Seabird Group Jul 2025

Author Instructions, Pacific Seabird Group

Marine Ornithology

No abstract provided.


Longevity Records For The Brown Booby Sula Leucogaster And Flesh-Footed Shearwater Ardenna Carneipes, Vincent H.S. Yap, Lillian G. Stewart, Silke Stuckenbrock, Andrew L. Fidler, Jennifer L. Lavers Jul 2025

Longevity Records For The Brown Booby Sula Leucogaster And Flesh-Footed Shearwater Ardenna Carneipes, Vincent H.S. Yap, Lillian G. Stewart, Silke Stuckenbrock, Andrew L. Fidler, Jennifer L. Lavers

Marine Ornithology

Longevity records for seabirds are vital to understanding population demography but are often limited due to the relatively short duration of many monitoring programs. Here, we present new longevity records for two seabird species: 32.2 years (Queensland, Australia) for the Brown Booby Sula leucogaster and 33.9 years (New Zealand) for the Flesh-footed Shearwater Ardenna carneipes, alongside existing longevity data. While these new records represent the oldest known birds to date, we suggest that they reflect typical adult lifespans of these species, i.e., 25–30 years, and reinforce the need for ongoing monitoring efforts.


Studies Of The Time Budget And Daily Activity Of Common Eider Somateria Mollissima During Incubation, Grigori M. Tertitski, Evgeny V. Semashko, Alexander E. Cherenkov, Vladimir Y. Semashko Jul 2025

Studies Of The Time Budget And Daily Activity Of Common Eider Somateria Mollissima During Incubation, Grigori M. Tertitski, Evgeny V. Semashko, Alexander E. Cherenkov, Vladimir Y. Semashko

Marine Ornithology

In the Common Eider Somateria mollissima, only females incubate the clutch over a period of 25–28 days. Determining their schedule of nest absence, how long they are away, how often, and where they go can be problematic. They must also avoid nest predation while tending to their own needs. We used geolocators to investigate the behavior of incubating females on forested islands in Dolgaya Guba Bay (65°03′N, 035°47′E), White Sea, Russia. Data were obtained for 12 females: three in 2015 and 2016, four in 2017, and two in 2018. During the entire incubation period, females left their nests for the …


Fishy Tales: Behaviour Of Schooling Fish Escaping From Terns, Kees Hulsman, Gurudeo Anand Tularam Jul 2025

Fishy Tales: Behaviour Of Schooling Fish Escaping From Terns, Kees Hulsman, Gurudeo Anand Tularam

Marine Ornithology

The aim of this study is to develop a better understanding of seabird foraging behaviour and the anti-predator behaviour of their prey. Studies of seabirds’ foraging and prey-capture behaviour, as it relates to the evasive and escape behaviour of schooling fish, are sparse. Our study was carried out at One Tree Reef on the southern end of the Great Barrier Reef, Australia. A school of hardyheads Pranesus capricornensis sheltered in the shallows over the sand flats in front of the research station for 14 non-consecutive days. In that time, Lesser Crested Terns Thalasseus bengalensis were observed for 10 hours from …


Southern Influx Of The Pantropical Bulwer's Petrel Bulweria Bulwerii Into The Tasman Sea, Simon B. Z. Gorta Jul 2025

Southern Influx Of The Pantropical Bulwer's Petrel Bulweria Bulwerii Into The Tasman Sea, Simon B. Z. Gorta

Marine Ornithology

Seabirds exploit marine habitats for resources, responding to many complex environmental signals that ultimately drive their distributions. Occasionally, influxes of seabird species to regions outside their normal range occur and determining the drivers of these patterns can aid in understanding their ecology and their conservation. I documented five birdwatching observations of Bulwer’s Petrel Bulweria bulwerii in the Tasman Sea between 24 January and 08 March 2020, roughly 2000 km south of their core range. Based on demographic, environmental, and anecdotal observations of seabirds, cetaceans, and bait fish, I suggest that the influx was most likely resource-driven, rather than accidental, age-related, …


Morphometric Sex Determination Of Breeding Adult Royal Thalasseus Maximus And Sandwich Terns T. Sandvicensis In Louisiana, Megan Nepshinsky, Sabrina S. Taylor, Jeff S. Liechty, Ashlee K. Minor, Eva D. Windhoffer, Aaron R. Pierce Jul 2025

Morphometric Sex Determination Of Breeding Adult Royal Thalasseus Maximus And Sandwich Terns T. Sandvicensis In Louisiana, Megan Nepshinsky, Sabrina S. Taylor, Jeff S. Liechty, Ashlee K. Minor, Eva D. Windhoffer, Aaron R. Pierce

Marine Ornithology

Many seabirds have sex-specific traits, including survival, philopatry, behavior, and diet, information that is essential for effective conservation strategies. The difficulty of sexing monomorphic seabirds, however, has resulted in a lack of information on these important traits and an incomplete understanding of the ecology of many species. We used a polymerase chain reaction (PCR)-based sexing approach to determine if Royal Thalasseus maximus and Sandwich terns T. sandvicensis in Louisiana, USA can be accurately sexed using morphometrics. DNA samples and morphological measurements were obtained from Royal Terns (n = 106) and Sandwich Terns (n = 112) to accurately identify sex and …


The Rarest Alcid: Status And History Of The Guadalupe Murrelet Synthliboramphus Hypoleucus At Isla Guadalupe, Mexico (1892-2007), Darrell L. Whitworth, Harry R. Carter, Eduardo Palacios, Josh S. Koepke, William R. Mciver, Christine D. Hamilton, Gerard J. Mcchesney, Franklin Gress Jul 2025

The Rarest Alcid: Status And History Of The Guadalupe Murrelet Synthliboramphus Hypoleucus At Isla Guadalupe, Mexico (1892-2007), Darrell L. Whitworth, Harry R. Carter, Eduardo Palacios, Josh S. Koepke, William R. Mciver, Christine D. Hamilton, Gerard J. Mcchesney, Franklin Gress

Marine Ornithology

The Guadalupe Murrelet (GUMU) Synthliboramphus hypoleucus is the rarest alcid in the world (< 5000 pairs), with regular breeding documented only at Islas Guadalupe (hereafter, “Guadalupe”) and San Benito off the west-central coast of Baja California, Mexico. GUMU were discovered at Guadalupe in 1892, but by then feral cats Felis catus had already devastated the population and limited most nesting to predator-free islets just offshore. Despite its status as the only major GUMU breeding island, the population at Guadalupe was never adequately surveyed during the 20th century. In March–April 2007, we used survey techniques developed specifically for Synthliboramphus murrelets to assess the status and distribution of GUMU at Guadalupe. We counted 1511 GUMU during spotlight surveys in waters around the island. GUMU were abundant near the islets, but they were also relatively numerous near suitable breeding habitats off the north and south coasts of Guadalupe proper. Searches on four islets yielded 93 nests, most at Islotes Zapato (66; 71%) and Morro Prieto (21; 23%), where scores of abandoned eggs indicated intense competition for nests. We found seven nests on Guadalupe proper, the first proof of breeding there since 1950, but we also found 68 carcasses that confirmed significant predation by cats and raptors. A spotlight survey correction factor yielded 2418 breeding pairs (95% confidence interval = 1662–4367) at Guadalupe and its islets, which accounted for ~90% of the world breeding population (1822–4789 pairs). About 1150–1750 pairs were estimated on Islotes Zapato and Morro Prieto in 1968, but comparable data were lacking to assess historical or recent changes in population size. Basic studies of GUMU biology have only recently been initiated and should be a continuing priority. Recent conservation actions have benefited the native biota of Guadalupe, but further measures, such as localized rodent control and robust biosecurity on the islets, should be considered to mitigate serious threats to the vulnerable GUMU population and other seabirds.


Levels Of Predation At Two Leach's Storm Petrel Hydrobates Leucorhous Breeding Colonies, Rielle Hoeg, Dave Shutler, Ingrid L. Pollet Jul 2025

Levels Of Predation At Two Leach's Storm Petrel Hydrobates Leucorhous Breeding Colonies, Rielle Hoeg, Dave Shutler, Ingrid L. Pollet

Marine Ornithology

Seabirds are declining worldwide, and predation by introduced and endemic species is one threat that affects many of them. Leach’s Storm Petrel Hydrobates leucorhous (hereafter LHSP) populations are declining in a number of locations for reasons that are likely multicausal, and perhaps local or regional, but relative contributions of individual causes are poorly understood. To help understand causes, we quantified predation at two Nova Scotian LHSP breeding colonies that differ in predator management: no management occurs on Bon Portage (BP) Island, whereas management is used on Country Island (CI). Transects were monitored for evidence of predation approximately biweekly on BP …


Estimating Streaked Shearwater Calonectris Leucomelas Abundance In The Republic Of Korea Using Automated Acoustic Recorders, Kirk A. Hart, Steffen Oppel, Grant R.W. Humphries, Andrew Blackburn, Ki-Baek Nam Jul 2025

Estimating Streaked Shearwater Calonectris Leucomelas Abundance In The Republic Of Korea Using Automated Acoustic Recorders, Kirk A. Hart, Steffen Oppel, Grant R.W. Humphries, Andrew Blackburn, Ki-Baek Nam

Marine Ornithology

Traditional methods to assess population size in seabirds are applicable only to species that nest in visible locations, leaving cryptic nocturnal, burrow-nesting seabirds underrepresented in typical long-term population monitoring programs. Alternative methods to count burrow-nesting birds, however, are extremely labor-intensive and therefore are applicable only to small and possibly unrepresentative areas, and may have negative effects on burrow-nesting populations. We suggest the use of automatic acoustic recorders as a possible survey technique to overcome logistic difficulties of research of seabirds on remote islands in the Republic of Korea, where funding for ecological research is extremely limited but where globally important …


Changes In The Population Size Of Yellow-Legged Gull Larus Michahellis At Essaouira And Mogador Island, West-Central Morocco, Siham Bellout, Moulay Abdeljalil Ait Baamrane, Ahmed Aamiri, Mohamed Aourir Jul 2025

Changes In The Population Size Of Yellow-Legged Gull Larus Michahellis At Essaouira And Mogador Island, West-Central Morocco, Siham Bellout, Moulay Abdeljalil Ait Baamrane, Ahmed Aamiri, Mohamed Aourir

Marine Ornithology

This study concerns changes in the size and population structure of a Yellow-legged Gull Larus michahellis colony, last assessed in 1985 in the city of Essaouira and on Mogador Island, Morocco. Using point-transect sampling, the average density measured in 2019 was 53.5 ± 2.8 birds/ha (5350 ± 280 birds/km2), which translates to a population size of almost 30 000 birds. The highest density occurred on Mogador Island, with 217.2 ± 28.3 birds/ha, a much higher density than previously recorded. The Yellow-legged Gull breeding population in the Essaouira–Mogador Island area has grown 3.58% per year since 1985, with an annual average …


Low Prevalence Of Plasmodium And Haemoproteus In Resident Seabirds From Oceanic Islands Off The Brazilian Coast, Philippe N. Mariano, Gisele P. M. Dantas Jul 2025

Low Prevalence Of Plasmodium And Haemoproteus In Resident Seabirds From Oceanic Islands Off The Brazilian Coast, Philippe N. Mariano, Gisele P. M. Dantas

Marine Ornithology

Bird pathogens promote morbidity and mortality that affect bird population stability. In this context, the present study aimed to detect blood intracellular parasites by molecular methods in four species of seabirds, Masked Booby Sula dactylatra, Red-footed Booby S. sula, Brown Booby S. leucogaster, and Magnificent Frigatebird Fregata magnificens, on the Brazilian coast. Blood samples were collected in the Archipelagos of São Pedro and São Paulo, Fernando de Noronha, Atol das Rocas, and Trindade and Martim Vaz. Genomic DNA was extracted with proteinase K digestion and purification with phenol and chloroform. For each sample, three independent polymerase chain reactions were performed …


The Feeding Ecology And Behavior Of Breeding Iceland Gulls Larus Glaucoides Kumlieni And Comparisons With Sympatric Large Larus Gulls On Southwestern Baffin Island, Canada, Scott S. Moorhouse Jul 2025

The Feeding Ecology And Behavior Of Breeding Iceland Gulls Larus Glaucoides Kumlieni And Comparisons With Sympatric Large Larus Gulls On Southwestern Baffin Island, Canada, Scott S. Moorhouse

Marine Ornithology

The feeding ecology and behavior of breeding Iceland Gulls Larus glaucoides kumlieni and, to a lesser extent, American Herring Gulls Larus smithsonianus and Glaucous Gulls Larus hyperboreus, were studied at a large Iceland Gull colony located near Kinngait, Baffin Island, Canada. Iceland Gulls collected food close to the colony, mainly at ebbing and low tides, on or very close to the shoreline, and in adjacent nearshore waters. The most common feeding technique was picking on the water surface while swimming. Additional techniques included plunging to capture food items at greater depths and kleptoparasitism. Known food items included marine invertebrates and …


Nesting Seabirds On The Kaikué-Lagartija Island Nature Sanctuary, Calbuco Archipelago, Southern Chile, Jaime A. Cursach, Jonnathan Vilugron, Jaime R. Rau, Carlos Oyarzun, Marcelo Provoste Jul 2025

Nesting Seabirds On The Kaikué-Lagartija Island Nature Sanctuary, Calbuco Archipelago, Southern Chile, Jaime A. Cursach, Jonnathan Vilugron, Jaime R. Rau, Carlos Oyarzun, Marcelo Provoste

Marine Ornithology

Kaikué-Lagartija Island, one of the few sites in the Calbuco Archipelago (southern Chile) that is still in its natural state, has been declared a Nature Sanctuary. However, little has been published regarding the island’s natural history. Here we describe the assemblage of nesting seabirds on Kaikué-Lagartija Island, including estimates of abundance, during the breeding seasons of 2012/13, 2014/15, and 2015/16 for eight species found nesting. The Magellanic Penguin Spheniscus magellanicus is the most abundant seabird on this island, with a breeding population of around 200 pairs. The number of nesting pairs of Kelp Gull Larus dominicanus increased from 17 to …


The Black Noddy Anous Minutus: A New Breeding Species For Chile, Manuel Marín, Rodrigo González, Sergio Trucco Jul 2025

The Black Noddy Anous Minutus: A New Breeding Species For Chile, Manuel Marín, Rodrigo González, Sergio Trucco

Marine Ornithology

A small breeding population of Black Noddy Anous minutus was encountered on San Ambrosio Island in the Desventuradas Archipelago in the southeast Pacific off Chile. On 11 December 2019, we found eight Black Noddy nests among 50–60 nests of Brown Noddies A. stolidus. Black Noddy nests were placed on the ground with little to no nesting material in the interior of the island, which is an unusual nest type and placement for this species. All nests were at different stages, from recently hatched to recently fledged nestlings. Black Noddies usually nest in trees or bushes, but the vegetation on San …


Ocean Heat Wave Induces Breeding Failure At The Southern Breeding Limit Of The Northern Gannet Morus Bassanus, William A. Montevecchi, Paul M. Regular, Jean-François Rail, Kyran Power, Chris Mooney, Kyle J.N. D’Entremont, Stefan Garthe, Leanne Guzzwell, Sabina I. Wilhelm Jul 2025

Ocean Heat Wave Induces Breeding Failure At The Southern Breeding Limit Of The Northern Gannet Morus Bassanus, William A. Montevecchi, Paul M. Regular, Jean-François Rail, Kyran Power, Chris Mooney, Kyle J.N. D’Entremont, Stefan Garthe, Leanne Guzzwell, Sabina I. Wilhelm

Marine Ornithology

We document unprecedented abandonments and breeding failures by Northern Gannets in eastern Canada at Cape St. Mary’s, Bonaventure Island, and the Magdalen Islands. These events were associated with a marine heat wave during chick rearing in the late summer of 2012. The rapid onset of abandonment at Cape St. Mary’s also coincided with intense lightning and thunder during an overnight storm. Parental desertions at all colonies were transient, resolving over a period of weeks, and appeared to be food-related, resulting in the poorest breeding success on record for each of these colonies. The Northern Gannet’s primary prey during the breeding …


Multidecadal Comparison Of Red-Footed Booby Sula Sula Diet At Ulupa'u Crater, O'Ahu, Hawai'i, Sarah E. Donahue, Josh Adams, K. David Hyrenbach Jul 2025

Multidecadal Comparison Of Red-Footed Booby Sula Sula Diet At Ulupa'u Crater, O'Ahu, Hawai'i, Sarah E. Donahue, Josh Adams, K. David Hyrenbach

Marine Ornithology

We describe the diet of Red-footed Boobies Sula sula nesting at Ulupa‘u Crater, O‘ahu, Hawai‘i based on 106 regurgitations collected during 2014 and 2015. We also compare our results to a diet study at this colony five decades earlier. Both studies indicate that flying squid (Ommastrephidae) and flyingfish (Exocoetidae) are important prey for this population while provisioning chicks. In particular, Purpleback Flying Squid Sthenoteuthis oualaniensis occurred in the majority (> 70%) of the recent regurgitation samples, and their size (mantle length < 11 cm) indicates that they were mostly juveniles. Moreover, the size distribution of the squid prey varied by year, indicating inter-annual variability in the phenology of spawning and larval development. This study highlights the reliance of Red-footed Boobies on juveniles of this poorly-studied squid and underscores their value as biological samplers of epipelagic fish and squid within their foraging ranges.


Non-Breeding Movements And Foraging Ecology Of The Black Guillemot Cepphus Grylle In Atlantic Canada, Julia E. Baak, Marty L. Leonard, Carina Gjerdrum, Mark D. Dodds, Robert A. Ronconi Jul 2025

Non-Breeding Movements And Foraging Ecology Of The Black Guillemot Cepphus Grylle In Atlantic Canada, Julia E. Baak, Marty L. Leonard, Carina Gjerdrum, Mark D. Dodds, Robert A. Ronconi

Marine Ornithology

Understanding the movements of seabirds, which are important ecological indicators, can provide new insights into physical and biological aspects of the marine environment. This information can also be used in planning marine conservation and oil spill response strategies. Though Black Guillemots Cepphus grylle are widely distributed in the coastal waters of eastern and arctic Canada, little is known about their movements during the non-breeding season. We used a combination of global location sensors and stable-isotope analyses on Black Guillemots breeding on Country Island, Nova Scotia, Canada and on Kent Island, New Brunswick, Canada to examine their non-breeding movements and trophic …


Trends In Radar Counts Of Marbled Murrelets Brachyramphus Marmoratus In British Columbia (1996-2018): Effects Of 'The Blob' Marine Heatwave And Prey Fish Abundance, Mark C. Drever, Murdoch K. Mcallister, Douglas F. Bertram, Bernard K. Schroeder, Kerry J. Woo Jul 2025

Trends In Radar Counts Of Marbled Murrelets Brachyramphus Marmoratus In British Columbia (1996-2018): Effects Of 'The Blob' Marine Heatwave And Prey Fish Abundance, Mark C. Drever, Murdoch K. Mcallister, Douglas F. Bertram, Bernard K. Schroeder, Kerry J. Woo

Marine Ornithology

During 2014–2016, the northeast Pacific Ocean experienced a large-scale marine heatwave (nicknamed ‘The Blob’), an event that was associated with die-offs of several marine bird species. The Marbled Murrelet Brachyramphus marmoratus is a small seabird in this region for which we evaluated trends in abundance—for the purposes of conservation planning—during radar surveys at 58 sites in coastal British Columbia, from 1996 to 2018, and for which we determined whether trends may have been affected by ‘The Blob’. A hierarchical Bayesian model allowed us to separate long-term trends from short-term annual fluctuations (‘year effects’) that might have resulted from changes in …


Population Decline And Breeding Distribution Changes Of Magnificent Frigatebirds Fregata Magnificens In Baja California Sur, Gerardo Marrón, Adriana Hernández-Alvarez, Roberto Carmona, Sergio Águila Jul 2025

Population Decline And Breeding Distribution Changes Of Magnificent Frigatebirds Fregata Magnificens In Baja California Sur, Gerardo Marrón, Adriana Hernández-Alvarez, Roberto Carmona, Sergio Águila

Marine Ornithology

The Magnificent Frigatebird Fregata magnificens (MaFr) is a tropical seabird species that is widely distributed along the mid-latitude coasts of the Americas. Historically, its most important breeding location has been Estero Las Tijeras in the Magdalena Lagoon complex (MLC), Baja California Sur, Mexico. Our recent data indicate a severe (~96%) population decline at this location. In 2002–2003, 33535 MaFr were counted in all of the MLC, and historical data (1985–1986) support the maintenance of consistently high numbers of MaFr in this region over time. Yet, MaFr abundance dropped severely—to ~1 200 individuals—in 2015. This low abundance persisted into 2017, when …


Underwater Behavior Of Christmas Shearwaters Puffinus Nativitatis From Kure Atoll, Ilana Nimz, Mark A. Renshaw, Matthew Iacchei, Eric Vanderwerf, Cynthia Vanderlip, Matthew Saunter, Naomi Worcester, K. David Hyrenbach Jul 2025

Underwater Behavior Of Christmas Shearwaters Puffinus Nativitatis From Kure Atoll, Ilana Nimz, Mark A. Renshaw, Matthew Iacchei, Eric Vanderwerf, Cynthia Vanderlip, Matthew Saunter, Naomi Worcester, K. David Hyrenbach

Marine Ornithology

The Christmas Shearwater Puffinus nativitatis is an aquatic, tropical shearwater. While individuals of this species are known to forage by pursuit plunging and diving, there are no published reports quantifying their sub-surface foraging behavior. We obtained diving information from eight chick-rearing Christmas Shearwaters on Kure Atoll during June–August 2017. Over the 33 days during which instruments were deployed, 1521 dives were recorded. Individual deployments lasted three to eight days and were independent of the maximum depths recorded. Individual maximum depths were 10.7–24.1 m, averaging 15.4 m. While the deepest and longest recorded dive reached 24.1 m and lasted 31 s, …


Stable Isotope Analysis Of Multiple Tissues From Chick Carcasses Of Three Pygoscelid Penguins In Antarctica, Yanina A. Ciriani, Mariana A. Juáres, M. Mercedes Santos, Steven D. Emslie Jul 2025

Stable Isotope Analysis Of Multiple Tissues From Chick Carcasses Of Three Pygoscelid Penguins In Antarctica, Yanina A. Ciriani, Mariana A. Juáres, M. Mercedes Santos, Steven D. Emslie

Marine Ornithology

Many types of animal tissues are increasingly being used for stable isotope analysis, with their application dependent on the time frame they reflect and their availability for collection. Here, we investigated the isotopic values (δ13C and δ15N) of four tissues (feather, skin, toenail, and bone) collected from fledgling-period chick carcasses of three species of pygoscelid penguins to compare the variability and accuracy of the data among tissues. Samples were collected at 25 de Mayo/King George Island during the 2017/18 austral summer. Chick carcasses are commonly found at active penguin colonies, and “opportunistic sampling” can easily be performed without disturbing nesting …


Masthead, Pacific Seabird Group Jul 2025

Masthead, Pacific Seabird Group

Marine Ornithology

No abstract provided.


Inside Front Cover, Pacific Seabird Group Jul 2025

Inside Front Cover, Pacific Seabird Group

Marine Ornithology

No abstract provided.


Author Instructions, Pacific Seabird Group Jul 2025

Author Instructions, Pacific Seabird Group

Marine Ornithology

No abstract provided.