Open Access. Powered by Scholars. Published by Universities.®

Computer Engineering Commons

Open Access. Powered by Scholars. Published by Universities.®

Computer Sciences

University of Business and Technology in Kosovo

Theses/Dissertations

Articles 1 - 2 of 2

Full-Text Articles in Computer Engineering

Performanca E Makinave Kerkuese Duke Perdorur Cloud Shërbimet “Elasticsearch” Dhe “Algolia”, Besnik Korça Jul 2018

Performanca E Makinave Kerkuese Duke Perdorur Cloud Shërbimet “Elasticsearch” Dhe “Algolia”, Besnik Korça

Theses and Dissertations

Ueb Aplikacionet me data-set të mëdha në kohën e tanishme janë shumë më të përhapura. Kërkimet e të dhënave në data-set të tilla për shkak të performances bëhen duke përdorur makinat kërkuese. Provider të ndryshëm ofrojnë makina kërkuese si Software as a Service(SaaS) shërbime të cilat kanë për avantazh konfigurimin minimal që duhet bërë makinave kërkuese për t’i vënë në funksion. Nëpërmjet këtij punimi synohet që së pari të analizohen shërbimet cloud computing që ofrohen nga provider të ndryshem. Pastaj pasi që fokusi i makinave kërkuese ndodhet në “information retrieval” është bë analizimi i disa teknikave të “information ...


The Use Of Recommender Systems In Web Applications – The Troi Case, Donjeta Mulaj Jul 2018

The Use Of Recommender Systems In Web Applications – The Troi Case, Donjeta Mulaj

Theses and Dissertations

Avoiding digital marketing, surveys, reviews and online users behavior approaches on digital age are the key elements for a powerful businesses to fail, there are some systems that should preceded some artificial intelligence techniques. In this direction, the use of data mining for recommending relevant items as a new state of the art technique is increasing user satisfaction as well as the business revenues. And other related information gathering approaches in order to our systems thing and acts like humans. To do so there is a Recommender System that will be elaborated in this thesis. How people interact, how to ...